Brouwerij Henricus haalt nieuwe prijzen en is volgens de gerenommeerde bierkennerswebsite Ratebeer de beste nieuwe Belgische brouwer van het jaar.

Paljas blond was volgens de bezoekers van het populaire Internationale Streekbierenfestival het lekkerste doordrinkbier. Dit festival heeft elk jaar op 14 en 15 augustus plaats in Zwevegem. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers en behoort tot de grotere openluchtbierfestivals in Europa.
38 brouwerijen presenteerden er samen een 160-tal bieren. Naast heel wat Belgische brouwers tekenden ook brouwerijen uit Frankrijk, Italië, Polen en Zweden present. De bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival konden hun top drie van beste bieren noteren in vier categorieën: doordrinkers, zoete (fruit)bieren, voorzichtige degustatiebieren en geprononceerde degustatiebieren.
Paljas viel bij de bezoekers volledig in de smaak en haalde de eerste plaats bij de doordrinkbieren. Hiermee won brouwerij Henricus Het Gouden Glas, dat in maart 2014 op een gala werd uitgereikt. Het was de eerste keer dat een nieuw bier Het Gouden Glas won.
Zaakvoerder Mathias Van den Poel: “Ik hecht heel veel waardering aan deze prijs. Het is immers één van de weinige bierwedstrijden waarbij het publiek de winnaars kiest. In tegenstelling tot een technische vakjury, stemmen zij puur op smaak. Het is goed te weten dat het brede publiek ons bier zo lekker vindt”.

Ook op het gerenommeerde Ratebeer.com weten ze de bieren van Henricus best te smaken. Ratebeer is een online forum voor bierliefhebbers en de meest bezochte en meest accurate bierwebsite ter wereld. Ratebeer heeft 3,5 miljoen besprekingen van meer dan 140.000 bieren van 12.000 brouwers wereldwijd.
Henricus werd door Ratebeer uitgeroepen tot beste nieuwe Belgische brouwer. Zo stond Brouwerij Henricus op de site (letterlijk) naast Westvleteren Abdij St. Sixtus, beste Belgische brouwerij tout court.

Ondertussen heeft Brouwerij Henricus ook zijn eerste contract getekend voor de Nederlandse markt.  Voortaan zal Mind Refreshment alle Paljas bieren exclusief verdelen bij onze noorderburen.
Mathias Van den Poel: “Wij zijn in de eerste plaats niet op zoek naar de grotere  bierimporteurs maar vooral naar partners die mee achter het product staan en ons bier op een goeie manier op de markt brengen en dit hebben we gevonden bij Mind Refreshment.”

Over brouwerij Henricus

Brouwerij Henricus ontstond in 2013 en is een initiatief van de dertigjarige Mathias Van den Poel uit Zeebrugge. Het eerste bier, de Paljas blond, werd met groot succes gelanceerd op het Brugs Bierfestival van dat jaar. Nadien zagen ook de Paljas bruin (een zeldzaam niet zoet bruin bier) en de Paljas IPA (Indian Pale Ale, stevig gehopt) het levenslicht. De drie bieren laten zich het best omschrijven als verfrissende doordrinkbieren met karakter. Het alcoholgehalte bedraagt 6 graden.
Van den Poel ontwikkelde zelf de recepturen van de bieren. Ze worden gebrouwen door brouwerij Anders uit Limburg.
Op termijn is het de bedoeling om zelf te brouwen in een nog te bouwen brouwerij in de streek.