paljas

De jonge brouwerij Henricus veroverde met haar Paljas bieren meteen twee medailles op de vermaarde Dublin Craft Beer Cup.

Op de Dublin Craft Beer Cup bliezen een honderdtal ambachtelijke brouwers, afkomstig uit alle werelddelen, verzamelen. Ook brouwerij Henricus uit Brugge was erbij. En met succes.
Paljas bruin en Paljas IPA wonnen respectievelijk zilver en brons in hun categorie.
Een internationale jury beoordeelde de bieren op kenmerken als uitzicht, geur, smaak en stijl. Enkel ambachtelijke brouwsels kwamen in aanmerking. Ambachtelijk (of ‘craft’) betekent dat de productie relatief kleinschalig is en dat de bieren ongefilterd en niet gepasteuriseerd zijn.
Mathias Van den Poel, zaakvoerder van brouwerij Henricus, is een gelukkig man. “Deze erkenning uit de wereld van de craft bieren stemt mij erg tevreden. Het was van bij de start mijn bedoeling om pure, natuurlijke bieren te maken, zonder toevoeging van kunstmatige smaakstoffen. Deze medailles motiveren ons om op de ingeslagen weg verder te gaan”.
Dit was trouwens niet het eerste succes voor Henricus. Op de Brussels Beer Challenge haalde Paljas bruin, toen net gebotteld, zilver.

Ook commercieel gaat het Paljas voor de wind. Momenteel zijn er 500 verkooppunten van Paljas in Vlaanderen en Brussel. In 2013 werd 800 hectoliter gebrouwen en in 2014 mikt men op 2400 hectoliter, een verdrievoudiging dus.
Intussen krijgt brouwerij Henricus ook voet aan de grond in Nederland. In een dertigtal horecazaken kun je er al een Paljas bestellen. De verwachting is dat dit snel zal uitbreiden. Speciaal voor de Nederlandse markt kocht Van den Poel 1.200 extra vaten.

Over brouwerij Henricus

Brouwerij Henricus ontstond in 2013 en is een initiatief van de dertigjarige Mathias Van den Poel uit Zeebrugge. Het eerste bier, de Paljas blond, werd met groot succes gelanceerd op het Brugs Bierfestival van dat jaar. Nadien zagen ook de Paljas bruin (een zeldzaam niet zoet bruin bier) en de Paljas IPA (Indian Pale Ale, stevig gehopt) het levenslicht. De drie bieren laten zich het best omschrijven als verfrissende doordrinkbieren met karakter. Het alcoholgehalte bedraagt 6 graden.
Van den Poel ontwikkelde zelf de recepturen van de bieren. Ze worden gebrouwen door brouwerij Anders uit Limburg.
Op termijn is het de bedoeling om zelf te brouwen in een nog te bouwen brouwerij in de streek.